Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Shell stryper vind- och vattenkraft

Publicerad: 19 Mars 2009, 08:09

Oljebolaget Shell stryper alla investeringar i förnyelsebara energikällor, som vind- och solkraft. Det anses inte lönsamt.


Royal Dutch Shell kommer inte att göra nya investeringar inom förnyelsebara energikällor, meddelar det brittholländska bolaget. Det anses helt enkelt inte tillräckligt lönsamt.

– Vi är affärsmän. Om det fanns lönsamma förnyelsebara bränslen skulle vi lägga pengar på det, säger Linda Cook, chef för Shells division med gas och kraft, enligt The Guardian.

Istället kommer mer pengar att pumpas in i biobränsle, något som miljögrupper anser pressa upp priserna på mat och orsaka till skogsskövling världen över.

Investeringar kommer också att göras i utveckling av biobränsle som inte kräver mat och som är mindre skadlig för miljön, framhåller Shell i samband med att bolagets strategiska planer presenterades på tisdagen.

– Det ser nu ut som om biobränsle är något av det som ligger närmast vad vi gör på Shell. Vind och sol är intressant men vi kommer att fortsätta att kämpa med andra investeringsmöjligheter, säger Linda Cook.

Samtidigt uppger bolaget att de ska finna nya renare sätt att arbeta med fossila bränslen, bland annat med så kallad CCS, Carbon Capture and Sequestration.

Bolaget förutspår att vid 2025 kommer 80 procent av all energi komma från fossila bränslen och 20 procent från alternativa källor. Trots det spenderar Shell bara 1 procent av budgeten på alternativa källor. Under de senaste fem åren har endast 1,7 miljarder dollar, av de totalt investerade 150 miljarder dollar, lagts på alternativa källor.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.