Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Siemens bygger bort turbinens växellåda

Publicerad: 22 april 2010, 06:50

Direktdrivna vindturbiner ska ge enklare konstruktioner och bättre tillförlitlighet. Siemens hoppar på tåget.


Ämnen i artikeln:

VindkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Siemens Energy sällar sig till de leverantörer som säljer direktdrivna vindturbiner. Företaget har sedan 2009 testat principen i Danmark. Nu lanseras en vindturbin på 3 MW där växellådan rationaliserats bort till förmån för en synkron permanentmagnetiserad generator.

Turbinen, SWT-3.0-101, har en rotordiameter på 101 meter och säljs för projekt både på land och till havs.

– I Sverige där vi ju har mest medel och lågvind i inlandet passar den bästa runt kusterna och på några platser i inlandet med mycket goda vindförhållande. För låg till medelvind passar vår SWT -2.3 101 på ett 100 meters torn bäst, säger Hans Carlsson på Siemens Sector Energy.

Akilleshälen för direktdrivna vindturbiner, vikten, säger sig Siemens ha fått bukt med. Maskinhuset som är 6,8 meter långt och har en diameter på 4,2 meter väger 73 ton vilket ska vara mindre än Siemens konventionella 2,3 MW-turbiner.

– Våra konstruktörer har rent generellt gjort sitt yttersta för att få ner antalet komponenter i maskinhuset. Maskinhuset är därmed mindre och lättare än tidigare samtidigt som det ger mer utrymme för våra servicetekniker att utföra sitt arbete, säger Hans Carlsson.

På Siemens uppger man att fler direktdrivna turbiner kommer att lanseras samtidigt som utvecklingen av konventionella verk fortsätter.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.