Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Siemens bygger på land i Sverige

Publicerad: 17 december 2009, 11:24

Bäddat för vindkraftsparken i Brahehus. Siemens bygger sina första landbaserade vindkraftverk i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Vindkraftverken vid Brahehus öster om Gränna har kommit ett steg närmare förverkligande. På onsdagen skrev parterna avtal om 13 Siemens-kraftverk på 2,3 MW vardera.

Kraftverken som ska stå klara i början av 2011 ska leverera 65 GWh. Det motsvarar 6,5 procent av Jönköping Energis nätomsättning, enligt O2 Vind som kommer att äga fem av verken. Tre verk har sålts till två kommuner där förhandlingar ännu pågår. Ett verk har köpts av det kommunala bostadsbolaget Partille Hus. Ett vindkraftverk ska bli andelsägt och ingå i O2 El Ekonomisk Förening. Den totala kostnaden för verken blir cirka 450 miljoner kronor.

För Siemens blir turbinleveranserna de första i ett svenskt landbaserat projekt. Jönköpings Energi Nät kommer att förstärka elnätet med anledning av vindkraftsparken. Ett elnät bestående av 6,3 kilometer 40 kV-kabel, 16 kilometer 20 kV-kabel samt fyra kopplingsstationer och en fördelningsstation vid Brahehus kommer att byggas av Jönköping Energi Nät. Utöver det ska förstärkningar göras i elnätet i Ölmstad och Huskvarna.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.