Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sill eller skarpsill – fiskefusk hotar bestånden

Publicerad: 16 september 2019, 11:38

En hel del skarpsill rapporteras som sill.

Foto: Pixabay

Felaktig rapportering kan göra att mer skarpsill fiskas än vad som är tillåtet, vilket kan hota beståndet.


Sill och strömming är två namn på samma art. Skarpsill är en annan art som fiskas samtidigt. Hur mycket av sill eller strömming det finns i Östersjön beror på vem man frågar – fiskarna eller myndigheterna.

Enligt fiskarnas landningsrapporter är i genomsnitt 56 procent av fiskefartygens fångster sill/strömming – men enligt myndigheternas kontroller är det bara 27 procent. Det framgår av en sammanställning från Havs- och vattenmyndigheten. Nästan var tredje fisk kan alltså vara en skarpsill som landats som sill/strömming.
”Enligt beräkningar finns det ekonomiskt incitament för fiskarna att inte rapportera artfördelningen korrekt. Det fiske som bedrivs kan pågå under en längre tid och fisket kan därmed öka sin omsättning”, skriver Havs- och vattenmyndigheten i en kommentar.

När internationella havsforskningsrådet tar fram rekommendationer till EU-kommissionen för hur mycket som får fiskas på olika bestånd, baseras det till stor del på loggboksdata från yrkesfisket i medlemsländerna. Den felaktiga rapporteringen kan därmed få till följd att för mycket fisk får fångas.
”Med felaktig rapportering finns en risk att ICES underskattar beståndet av skarpsill och överskattar beståndet av sill eller strömming. Dessutom kan det ge en felaktig uppfattning om förekomsten av arterna i olika delar av Östersjön”, skriver Havs- och vattenmyndigeten.

För att komma tillrätta med problemen har svenska och danska myndigheter samarbetat för att kontrollera landningarna i danska hamnar, där fisken som landas går till foderindustrin. Havs- och vattenmyndigheten överväger nu ytterligare åtgärder. Bland annat skulle det enligt myndigheten vara möjligt att stänga fisket när kontrollresultaten tyder på att kvoten av den ena av arterna är uppfiskad. Enligt nya EU-regler som trädde i kraft i augusti kan medlemsländerna återkalla särskilda tillstånd om reglerna för fångstsammansättning inte följs.

– Tittar man enbart på de uppgifter som fiskarna själva lämnar får man en felaktig bild av hur artsammansättningen i havet ser ut. Det kanske finns anledning att reflektera över om vi har en rättvisande kvottilldelning. Men ska vi kunna göra en sådan uppskattning måste vi ha vederhäftiga och vetenskapliga underlag för det, säger Niclas Törnell, chef på avdelningen för fiskförvaltning, till Aktuell Hållbarhet.

Strömming är ett handelsnamn för östersjösill som landats norr om Kristianopel i Blekinge, vilket inte motsvaras av någon biologisk populationsgräns. Det finns mycket små genetiska frekvensskillnader mellan olika lekpopulationer av sill, vilket antyder skillnader i selektionen vid olika temperatur och salthalt, men det finns knappast något vetenskapligt stöd för att skilja mellan olika geografiska populationer eller lekpopulationer genom att ge dem olika vetenskapliga namn. Arten heter således sill, Clupea harengus.

Sill och skarpsill är två olika arter och de finns gemensamt, förutom längst upp i Bottenviken där i allmänhet enbart sill förekommer.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.