Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Simon Werbart Flato: ”Jag vill se fler företag som agerar långsiktigt och smart”

Publicerad: 6 mars 2012, 05:53

En av grundarna av Sustainergies, Simon Werbart Flato, tipsar om sin favoritbok.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Simon Werbart Flato
Ålder: 26 år
Arbetar som: Sitter i ledningen för Sustainergies och som delägare i Hållbar Rekrytering

Favoritbok: Resilience Thinking – Sustaining Ecosystems and People in a Changing World, av Brian Walker & David Salt

Antal sidor: 151
Förlag: Island Press

Varför den bör läsas: Ge mig inte komplicerade teorier, ge mig bara fem bra exempel som förklarar vad det handlar om. Med målsättningen att uppfylla denna önskan har David Salt, som är vetenskapsjournalist, och Brian Walker, som är hard-core forskare skrivit en engagerande och tankeväckande bok som ifrågasätter våra invanda mönster och utmanar våra perspektiv. Systemvetenskaplig forskning om funktioner och processer i socio-ekologiska system har sällan varit så pass lättillgängligt och samtidigt omvälvande, nagelbitande och samtidigt lösningsorienterat eller helt enkelt sexigt.

Idag blir det allt viktigare för vårt samhälle och näringsliv att förhålla sig till snabb förändring, förnyelse, osäkerhet och komplexitet. Vår värld är mer sammankopplad, våra produktionskedjor längre, våra intressenter fler, våra konsumenter mer medvetna, vår resursbas minskande, yttre störningarna fler etc. Framgång i denna föränderliga värld kommer att bero på delvis andra kriterier än förr och vårt samhälle har stora utmaningar och strategiska anpassningar framför sig, inte minst kopplat till den samtidigt ökande betydelsen av hållbarhet och ansvarstagande. Effektivisering och kontroll har länge varit vår standardlösning för resurshantering, och ofta försöker vi optimera varje del av systemen vi bygger och lever i. Men när effektivitet och kontroll är otillräckliga medel kan resiliens som strategi ge ökad beredskap för framgång även i tider av stor komplexitet och stora förändringar. Resilienstermen beskriver ett systems förmåga att hantera störning och förändring utan att kollapsa eller förlora sin identitet.

Salt och Walker ger oss här fem spännande berättelser om socio-ekologiska system i förändring. Everglades våtmarker i Florida, ett avrinningsområde i Australien, korallrev i Karibien, sjöarna i Wisconsin och Kristianstads Vattenrike står som bakgrund och varje berättelse för med sig nya lärdomar. När vår resa är slut har vi fått upp ögonen för det uppenbara – när världen krymper behöver vi öppna dörrarna för fler och oanade möjligheter istället för att försöka hantera situationen med mer av samma gamla lösningar.

Bästa citatet:
"Resilience thinking is about understanding and engaging with a changing world. By understanding how and why the system as a whole is changing, we are better placed to build a capacity to work with change, as opposed to being a victim of it."

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Antonia Ax:jonson, Cristina Stenbeck, Jonas Bonnier och fler ledare för stora företagskoncerner – för att företagskoncerner är komplexa system som behöver klara av ständig förändring under osäkra omständigheter. Likheterna med våra ekosystem är stora och på samma sätt som resilienstänkandet är ett vetenskapligt perspektivskifte så behöver vi lära oss att hantera verkligheten med nya verktyg. Med denna bok som inspirationskälla vill jag se fler företag som agerar långsiktigt och smart, med hållbarhetsarbete som förstärker deras resiliens och framgång.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev