Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Simpelt vattentrick sparar energi åt SFV

Publicerad: 20 januari 2010, 07:36

Hur sparar man vatten och energi i länder med vattenbrist? Statens fastighetsverk tog till det äldsta tricket i boken.


Statens fastighetsverk, SFV, ska minska energiförbrukningen med 26 procent till 2016. Det gäller även fastighetsbeståndet i utlandet – alltså i sex världsdelar, 65 länder och på 72 orter.

Ett bra steg på vägen har tagits genom att installera enkla strålsamlare och flödesreglerare på vattenkranarna. Prylarna skickades i höstas ut till de ambassader som var intresserade. Hittills har över 600 strålsamlare skickats ut och många orter uppges av SFV ha svarat positivt på åtgärden.

Enkel åtgärd sparar energi och vatten åt SFV.

Strålsamlare och flödesreglerare installeras i vattenkranar och duschar. Strålsamlare blandar in luft i vattnet och flödesreglerarna begränsar maxflödet. Resultatet är att mindre vatten går åt samtidigt som energiförbrukningen sänks när åtgången på varmvatten minskar.
– Vi arbetar kontinuerligt med de svenska utlandsmyndigheterna för att Sverige ska vara god grön förebild i världen. En åtgärd likt den här, som i våra öron kanske inte låter så märkvärdig, kan betyda mycket på en ort. Varje enskild åtgärd räknas och sprider sig från land till land som ringar på vatten. Att hålla igång diskussionen och arbeta kreativt kring miljöfrågor är ibland nästan lika viktigt som själva åtgärden, säger Berit Nilsson, fastighetschef på SFV Utrikes, i en kommentar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.