måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Singlar sämst på att äta upp sin mat

Publicerad: 6 juli 2016, 17:18

Svenskarna slänger 20 kilo ätbar mat varje år och singlarna är de som slänger mest. Det visar ny statistik som SCB Statistiska Centralbyrån presenterar i Almedalen.

Ämnen i artikeln:

Matsvinn

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


SCB, Statistiska Centralbyrån, är i Almedalen för att berätta hur statistik bidrar till ett bättre samhälle. Ett sätt att göra samhället bättre är att grotta ner sig i våra sopor och i detalj berätta vad vi slänger i i soppåsen. Ny statistik som SCB presenterar i Almedalen visar att hushållen slänger 4,2 miljoner ton hushållssopor, eller 430 kilo per person, på ett år. Enligt SCB skulle cirka 30 procent av maten som slängs kunnat ätas upp. Hushållen slänger också cirka 8 kilo textiler i soporna och dessutom kastas cirka 60 procent av alla plastförpackningar direkt i soptunnan. De som slänger mest matavfall är enligt SCB landet singlar – ensamhushållen.

Naturvårdsverket är den myndighet som beställd statistiken från SCB och Martin Påhlman, enhetschef på Naturvårdsverket, säger till Aktuell Hållbarhet att statistiken kommer att användas som underlag för att utvärdera och följa upp de mål som Naturvårdsverket har i avfallsplanen, i de nationella målen och i FN:s hållbara utvecklingsmål.
– När vi har den här informationen kan vi gå vidare och fundera på vilka typer av åtgärder som behöver utvecklas. Informationen hjälper oss också att se hur de åtgärder vi har i dag fungerar, säger han.

Är det något i den här soppåsen som SCB presenterar som överraskar er?
– Nej, inte egentligen. Vi ser positivt på att utsorteringen av matavfall blir bättre. Men det återstår en hel del matavfall, förpackningar och andra avfallsslag som skulle kunna sorteras ut i soppåsen. Men det har vi vetat om.

Singlar är enligt SCB sämst på att äta upp maten. Planerar ni några åtgärder specifikt riktade mot singlar?
– Nej, vi planerar inga sådana åtgärder. Det är klart att det är en utmaning ju mindre hushållet är. Ju färre i hushållet desto större risker att maten blir överflödig. Går man på ett storkök eller i en vanlig mataffär så är förpackningarna ofta ganska stora. Jag vet av egen erfarenhet att det kan vara svårt att hitta tillräckligt små förpackningar så att inte maten hinner bli dålig innan man hinner äta upp den.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev