Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

SIPRI: naturresurser ett växande säkerhetsproblem

Publicerad: 7 Juni 2011, 06:24

Ökad efterfrågan i norr underblåser våld och instabilitet i syd. Det framgår av den nya årsboken från Stockholm International Peace Research Institute.


I dag lanserades SIPRI Yearbook 2011. Boken ger en överblick över det aktuella säkerhetsläget i världen och analyserar utvecklingen inom internationell säkerhet, vapen och nedrustning.

Ett växande säkerhetsproblem är enligt SIPRI den ökande efterfrågan på naturresurser, något som kan destabilisera internationella relationer och få långtgående säkerhetspolitiska konsekvenser.

SIPRI menar att de rika ländernas stora efterfråga på värdefulla naturtillgångar underblåser våld och instabilitet i syd. Dessutom kommer nu en allt större konkurrens om råvarorna från nya ekonomier som Kina och Indien.

– I en värld där råvarumarknader och säkerhetsrisker blir alltmer globaliserade behövs samverkande internationella ramar som är inriktade på säkerhetsfrågor i styrningen av naturresurser. Det är bara genom samarbete som konsument- och producentländer, industrin och det civila samhället kan bryta kopplingen mellan naturresurser och konflikter, säger Neil Melvin, chef för SIPRI:s program för väpnade konflikter och konflikthantering, i ett pressmeddelande.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.