tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SIS i krig om krånglande förpackningar

Publicerad: 27 maj 2009, 06:25

Mer lättöppnade förpackningar – det vill rimligen varenda kotte ha. Men SIS som arbetat med frågan i två år säger sig motarbetas från mycket oväntat håll. ”Det ligger en hel del dynamit i det här”.


Svåröppnade förpackningar är ett gissel för många, i synnerhet äldre och funktionshindrade. I två år har SIS, Swedish Standards Institute, drivit ett projekt för att få till stånd en europeisk standard för mer lättöppnade förpackningar. Nu finns ett förslag ute på omröstning i de europeiska länderna.

Men vägen till ett standardförslag har varit långt från självklar. SIS förslag om att ersätta mekaniska öppningstester med paneler bestående av människor har mött motstånd.

– Det har visat sig vara kontroversiellt att så tydligt fokusera på konsumentens upplevelse och behov, snarare än tekniken, säger Stig Håkansson, representant för Konsumentverket och ordförande för projektet Package – Ease of opening.

Kritiken kommer från vad som kan tyckas vara oväntat håll. En industri som ofta får utstå kritik för sina usla förpackningar och som rimligen borde vara intresserade av en standard.

– Det motstånd vi har sett tycks vara orkestrerat av den internationella läkemedelsindustrin, säger Stig Håkansson

Projektet menar att tester med mekanisk öppning av förpackningar eller tester med konsumenter med full handstyrka inte ger ett relevant resultat. I den föreslagna standardtestmetoden ska istället en panel med äldre män och kvinnor observeras. Bedömningen av huruvida en förpackning är lätt att öppna görs utifrån både hur lång tid öppnandet tar men också av försökspersonens upplevelse.

– Läkemedelsföretagen är oerhört negativa till det här och de använder en klassisk teknik, de klagar på mätmetoden. Ytterst frågar man sig om de över huvudtaget vill ha en standard, säger en upprörd Stig Håkansson.

– Under tre år har man suttit halvtyst på möten sen fyrar man av ett batteri med kritik av metoden, säger han.

Hur standardförslaget tas emot i Europa återstår att se. I början av oktober är omröstningen genomförd.

– Det ligger en hel del dynamit i det här. Men jag är beredd att ta strid, säger Stig Håkansson.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev