Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Sista chansen-turism” lockar turister till hotat världsarv

Publicerad: 23 augusti 2016, 09:21

Att besöka hotade platser innan de försvinner, så kallad ”last chance-tourism”, kan vara en ny marknadsföringstrend bland resebyråerna.


69 procent av de turister som besöker Stora Barriärrevet i Australien uppger att de rest dit för att de vill hinna se revet innan det försvinner. Det visar en studie som publiceras i tidningen The Journal of Sustainable Tourism. En kombination av höjda havstemperaturer, kustutveckling, invasiva arter och avrinning från jordbruket har gjort att korallerna minskat kraftigt under de senaste 30 åren. I år har en enorm undervattensvärmevåg skadat koraller över hela jorden. Vågen har påverkat 93 procent av Stora Barriärrevet och blekt nästan hälften av revet så illa att det aldrig kommer att återhämta sig.

Om inget drastiskt görs för att minska koldioxidutsläppen kommer klimatförändringarna att bli slutet för korallreven menar havsforskare. The Guardian skriver att den allvarliga situationen har fått många researrangörer att reagera. Inte genom att minska antalet flygresor eller dra ner på turismen, som också sliter på reven, utan genom att satsa på ”last chance-tourism” som marknadsföringsgimmick.

I Australien är Stora Barriärrevet en industri som sysselsätter runt 60 000 människor. De researrangörer som beror på revet för sin försörjning har bekämpat all medierapportering om revblekning som skulle kunna påverka turismen. Tidigare i år fick även Australiens regering, tillsammans med UNESCO, stark kritik efter det att det upptäckts att man tagit bort Stora Barriärrevet från en vetenskaplig rapport om hotade världsarv.

Men för tillfälligt tycks uppgifterna om de döende reven inte avskräcka turisterna, tvärtom, Australiens nationella flyglinje Quantas lockar horder av turister med argumentet ”nu eller aldrig” och Stora Barriärrevet finns med på Time magazines lista över ”10 fantastiska platser man måste se innan de dör”.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.