Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sista dagen att tycka till om EU:s gröna taxonomi

Publicerad: 18 december 2020, 10:10

Valdis Dombrovskis är eu-kommissionär med ansvar för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknadsunionen och därmed också EU-kommissionens paket för hållbara finanser där taxonomin ingår. Nu har han synpunkter från 36 000 intressenter kring taxonomin att ta ställning till.

Foto: Francisco Seco/ TT

I dag är sista dagen för den öppna konsultationen där intressenter får lämna synpunkter på EU-kommissionens förslag om en grön taxonomi och intresset är stort.


Under förmiddagen finns synpunkter från över 36 000 intressenter publicerade på EU-kommissionens sajt en grön taxonomi, och svaren fortsätter att trilla in. Ett av de senast publicerade svaren kommer från Tekniska Verken i Linköping, som skriver:

”Tekniska Verken AB opponerar sig starkt mot beskrivningen av användningen av bioenergi som en ”övergångsaktivitet” såsom det är klassificerat i utkastet till delegerade akter. Resurseffektiv kraftvärmeproduktion är kapitalintensiv och behöver långsiktiga investeringar. Att definiera dessa aktiviteter som övergångslösningar kommer att leda till en avsevärt minskad möjlighet för anläggningarna att få grönt kapital.”

Under den senaste tiden har flera branschföreträdare ifrågasatt om regeringen i tillräcklig hög grad drivit svenska intressen i slutfasen av regleringen av taxonomin, där EU-kommissionen har sista ordet och väntas besluta om lagstiftning före årsskiftet. På tisdagen fick finansmarknadsminister Per Bolund försvara regeringens arbete med taxonomin i finansutskottet och han sade då att en prioriterad fråga för Sveriges del har varit att taxonomin inte ska försvåra för ett fortsatt svenskt aktivt skogsbruk eller biodrivmedelsproduktion. Även vattenkraftsbranschen och fastighetsbranschen har kritiserat taxonomin.

EU:s gröna taxonomi syftar till att klassificera hållbara verksamheter ur ett klimatperspektiv och ska ligga till grund för vilka investeringar som bedöms miljömässigt hållbara.

Läs synpunkterna på taxonomin som kommit in till EU-kommissionen

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.