Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sista genrepet för EU:s miljöministrar

Publicerad: 24 november 2009, 08:22

Idag, måndag, samlas EU:s miljömistrar i Bryssel för ett extra rådsmöte. Det är nu EU:s positioner och strategier för COP15 ska falla på plats.


Miljöminister Andreas Carlgren säger i en kommentar på morgonen att EU ska driva på för att resultatet i Köpenhamn ska bli en samlad, ambitiös och bindande överenskommelse med tydliga åtaganden för alla världens länder.
– Det ska också finnas en tydlig tidplan samt riktlinjer för att få det juridiskt bindande regelverket på plats, säger Andreas Carlgren.

EU:s
förhandlingsmandat, som redan godkänts på regeringsnivå i alla länder, innehåller 30-procentiga utsläppsminskningar som hävstång för att få andra att ge tillräcklinga bud för utsläpp och pengar till finansiering av klimatåtgärder. I förhandlingsmandatet innehåller också ett långsiktigt mål med utsläppminskningar på 80-95 procent fram till 2050.
– Den viktigaste uppgiften för EU är nu att verka utåt. USA och Kina måste lägga tillräckliga bud på bordet. EU är pådrivande och den ledande rollen ska vi fullfölja. EU:s miljöministrar är motor i förhandlingsprocessen. Vi behöver vara samlade för att direkt kunna ta över stafettpinnen från tjänstemannaförhandlingarna och slutföra uppgiften inför det att stats- och regeringscheferna anländer till Köpenhamn, säger Andreas Carlgren.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.