Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Självklart kan vi ta bort småskaliga kraftverk och dammar”

Publicerad: 22 september 2016, 04:14

Foto: Emma Milder

DEBATT/SLUTREPLIK Deras negativa påverkan på ekosystemen är betydligt större än klimatnyttan, skriver Christer Borg, ordförande för Älvräddarna.


Jan Olof Sundby, LRF, och Jan-Åke Jacobson, Svensk Vattenkraftförening, missar poängen i mitt inlägg om småskalig vattenkraft (Aktuell Hållbarhet 16/9).

Hållbarhet handlar om att ta hänsyn till de stora globala utmaningarna. En av dem är klimatet, en annan ekosystemkrisen. I den kontexten har småskaliga vattenkraftverk utan tvekan spelat ut sin roll, eftersom påverkan från dessa på ekosystemen är större än nyttan om vi utgår från dessa två storheter.

Perspektivet att människans relation till naturen framförallt bör vara ett nyttiggörande i form av exploatering är inte relevant i en hållbar samhällsutveckling, och är bara ett försvar av oinskränkt äganderätt.

God miljö är ett allmänintresse som kan inskränka äganderätten enligt EU-konventionen, och vi föreslår en fond för att ersätta ägarna. Och låt oss vara seriösa; exploaterad miljö räknas inte som ekosystemtjänst.

Jämförelsen med vindkraft är ett försök till avledning som misslyckas. Fråga vilken biolog som helst, vattenkraft har en helt annan totalpåverkan på ekosystem än vindkraft. Det handlar inte om buller i vattenkraft, det handlar om totalt degraderade livsmiljöer, även om fiskvägar byggs. Det handlar om djur som inte har möjlighet att fly till andra habitat utan i stället går under på grund av dammar, turbiner och förändrad näringstransport.

Att små kraftägare ibland vill utveckla sin verksamhet är inte relevant för diskussionen. Det finns mängder av människor som inte förstår vilken påverkan vattenkraften har eller att det finns andra betydligt bättre sätt att producera samma mängd förnybar energi, men kunskapsbristen motiverar inte de småskaligas existens.

Slutligen, 1,4 TWh som Malmö konsumerar per år är ungefär 0,9 procent av Sveriges konsumtion. Det är bara drygt hälften av vad enbart Stornorrfors vattenkraftverk i Umeälven producerar.

Självklart kan vi ta bort runt 1 700 småskaliga kraftverk och dammar som förstört samma antal strömsträckor och forsar. Någon annan slutsats är inte möjlig om vi menar allvar med hållbar utveckling.

Christer Borg, ordförande, Älvräddarna

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News