Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Självmordsfabriken höjer lönerna igen

Publicerad: 7 juni 2010, 06:51

Anställda på den värst drabbade fabriken får ytterligare lönehöjningar i oktober.


Ämnen i artikeln:

Csr

Kinesiska Foxconn, som bland annat tillverkar Iphone och Ipod åt Apple, planerar nu ytterligare åtgärder för att få stopp på de många självmorden bland anställda i deras fabriker.

Företaget har hamnat i fokus efter att minst 13 självmordsförsök har begåtts bland deras anställda. Merparten har jobbat på Foxconns största anläggningen i kinesiska Shenzhen.

Förra veckan
gick Foxconn ut med att alla arbetare i Kina omedelbart ska få en 30-procentig löneökning. Nu meddelar företaget att ytterligare lönehöjningar kommer att ske i oktober för anställda på Shenzen-fabriken. Före den här höjningen är grundlönen för en Foxconn-anställd i Shenzhen drygt tusen kronor i månaden.

Den senare
höjningen görs för att anställda ska kunna klara sig utan att jobba övertid, något som många arbetare tvingats till för att få in tillräckligt med pengar, enligt ett uttalande från Foxconn.

Företaget har även vidtagit en rad andra åtgärder för att förebygga självmord. Bland annat har det tagit in buddhistiska munkar och psykiatriker för rådgivning och satt upp nät för att fånga upp personer som försöker hoppa från byggnaden.

Fabriken tillverkar även produkter åt bland annat Nokia, Dell, Nintendo, Sony och HP.

Madelene Hellström

Ämnen i artikeln:

Csr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.