Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sjöfarten får en extra miljard

Publicerad: 3 september 2013, 11:09

Regeringen vill satsa drygt en miljard kronor extra på sjöfarten de närmaste tre åren. Sänkta farledsavgifter ska ge billigare fartygstransporter.


Regeringen föreslår i budgetpropositionen den 18 september att Sjöfartsverket får 900 miljoner kronor under de tre åren 2014-2016 till isbrytning och underhåll av farleder, kanaler och slussar.

– Vi vill kompensera sjöfartsnäringen och den svenska basindustrin för de ökade kostnaderna som uppkommer när kravet på miljövänliga bränslen genomförs 2015, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd till GP.

– Regeringens besked är positivt, säger Redareföreningens vd Christer Schoug. Sedan många år bekostas isbrytning och underhåll av farlederna helt och hållet med farledsavgifter. För Stena Line ligger de årliga farledsavgifterna mellan 35 och 40 miljoner kronor.

Sjöfartsnäringen har länge klagat över att åkerier och tågtrafikföretagen inte betalar alla kostnader för väg och järnväg.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.