Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sjöfarten skriker efter ingenjörer

Publicerad: 16 mars 2009, 08:49

Bristen på tekniker inom sjöfarten blir allt mer akut. I helgen genomfördes en charmoffensiv för att locka fram morgondagens ”dieselråttor”.


Ämnen i artikeln:

Sjöfart

Bemanningsbristen inom den svenska sjöfarten börjar bli akut. Pensionsavgångarna är stora inom de närmaste året och behovet av nya sjöbefäl och ingenjörer är skriande. Eftersom drygt 90 procent av Sveriges utlandstransporter sker via fartyg skulle ett kortfall i bemanningen slå hårt mot svensk export.

I helgen genomfördes en rekryteringsdag på Sjöhistoriska museet för att locka ungdomar till det vågade yrket. På plats var bland andra Chalmers Tekniska Högskola, Högskolan i Kalmar, Sjömansskolan och en lång rad fackförbund.

– Jag tror att det under överskådlig tid kommer att finnas fler tillgängliga jobb för sjöbefäl inom den internationella sjöfarten än det finns personal, kommenterar Per Sjöberger, direktör på Sveriges Redareförening.

Regeringen har gett Sjöfartsverket i uppdrag att tillkalla en särskild expertgrupp som ska arbeta för ökad rekrytering av personal till sjöfartssektorn, vilket Teknik360 rapporterat om tidigare. Speciellt är behovet stort av högutbildad kvalificerad personal som ingenjörer.

– För att trygga svensk sjöfart behöver rekryteringen ta fart. Jag vill se fler intresserade av sjöfart och jag vill framförallt se fler kvinnor i branschen, kommenterar infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Mässan besöktes av ett hundratal ungdomar, bland andra 17-årige Omar Osman som studerar på Sjömansskolan på Långholmen i Stockholm.

– Jag vill göra något annorlunda och att arbeta i perioder passar mig bra. Och de flesta får jobb direkt, säger till Svenska Dagbladet.

– ”Dieselråttor”, kallar dom oss, men motorn är ju båtens hjärta.

Johan Nylander

Ämnen i artikeln:

Sjöfart

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.