Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sjögräs – klimathot och möjlighet

Publicerad: 22 maj 2012, 09:56

Kan lagra stora mängder koldioxid men också släppa ifrån sig den lagrade koldioxiden.


Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Nya studier visar att fält med sjögräs kan lagra lika mycket koldioxid per hektar som skogar. Genom att studera 946 områden har forskarna uppskattat lagringen till 27,4 miljoner ton koldioxid varje år, något som lagras i underliggande sediment. Till skillnad från skogar där koldioxiden sätts i omlopp igen, så ligger kolet bundet i sedimenten och tas ur atmosfären (alltså en "nettoförlust" av koldioxid i atmosfären), skriver New scientist.

Problemet är att
under förra seklet förstördes 29 procent av allt sjögräs på grund av vattenföroreningar, muddring och klimatförändringar. Idag minskar sjögräset med 1,5 procent för varje år som går, vilket orsakar koldioxidutsläpp. Gary Kendrick vid University of Western Australia, Crawley, är en av medförfattarna till undersökningen som publiceras i Nature Geoscience, och han säger att dessa siffor är skrämmande och kan bidra till växthusgaseffekten på ett dramatiskt sätt, rapporterar New scientist.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.