Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sju hot mot din effektivitet

Publicerad: 30 September 2011, 07:41

Tenderar du att skjuta upp saker, tappa fokus eller boka in för många möten? Ja då riskerar du att få en ineffektiv höst.


Det är tidningen Chef som med hjälp av effektivitetskonsulterna Nina Norén och Petra Brask som listat sju faktorer som gör dig mindre effektiv:

1. Uppskjutarhotet
: Du tenderar att skjuta upp saker till morgondagen och inte komma i mål med dina projekt i tid.

Så gör du: Sätt igång direkt och avsätt tid i kalendern flera veckor framöver om det handlar om en större uppgift. Det kan räcka med att ägna det en eller två timmar per gång, det viktiga är att komma igång.

2. Tappa fokus-hotet:
Du tenderar att göra brandkårsutryckningar på jobbet, vilket gör att du tappar fokus. Det slutar med att du tvingas ta med dig jobbet hem.

Så gör du: Gör en sak i taget och försök att vara närvarande i det du gör. En god idé kan vara att boka in en timme planeringstid, exempelvis fredagar.

3. Utvecklingssamtalet: Om du är chef ska du hunnit bocka av alla utvecklingssamtal innan årets slut. Valet att skjuta upp dem till december är inge vidare eftersom resultatet inte brukar bli bra när man ska hafsa igenom allt på slutet.

Så gör du: Vänta inte med att boka in samtalet utan gör det redan nu. I början av hösten har medarbetarna oftast mer entusiasm.

4. Tidsödande möten: Mötena kan definitivt hota din effektivitet. Särskilt om de är för många eller för långa.

Så gör du: Ställ krav på den som kallar till mötet. Begär att han/hon klargör syftet. Om du kan, be någon annan gå.

5. Mejl-hotet: Numera tar man emot mejlen såväl i datorn som mobilen. Risken blir att du kollar mejlen för ofta och att du tillslut fastnar i det istället för att göra det du borde.

Så gör du: Ägna morgonen åt det som är riktigt svårt och bestäm dig redan dagen innan vad du ska ta tag i. Kolla endast snabbt igenom mejlen och agera på de mest akuta, resten får vänta.

6. Du överarbetar: Om du ansvarar för att ta fram en verksamhetsplan kan kraven på att ge en detaljerad beskrivning av hur framtiden ser ut omöjlig att göra. Samtidigt är många företag beroende av omvärldsbevakningen för att driva verksamheten.

Så gör du: Fokusera på de stora dragen och undvik detaljerna. På så sätt undviker du risken att den är helt inaktuell om några månader.

7. Tillgänglighets-hotet: Du vill vara ständigt tillgänglig för dina kollegor och medarbetare, men det gör också att du hela tiden blir avbruten och inte kommer vidare med dina uppgifter.

Så gör du: Avsätt tid under dagen då du är beredd på att vara tillgänglig, men också tid för att vara helt ostörd. Att inte jobba på kontoret utan istället jobba från ett café eller hemifrån kan vara ett sätt att förbli ostörd.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.