Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sju miljoner dog av luftföroreningar under 2012

Publicerad: 25 Mars 2014, 12:00

Under 2012 dog ungefär sju miljoner människor av sjukdomar till följd av luftföroreningar. Det rapporterar WHO som tagit fram en ny metod för att mäta hur människors hälsa påverkas av luftföroreningar.


Ämnen i artikeln:

Who

Under 2012 dog ungefär sju miljoner människor av sjukdomar till följd av luftföroreningar inomhus och utomhus. Det skriver Världshälsoorganisationen, WHO, i en ny rapport.

WHO har tagit fram nya mätmetoder för att bättre mäta hur luftföroreningar påverkar människors hälsa och de resultat som redovisas i organisationens nya rapport är chockerande menar Maria Neira, chef för WHOs avdelning för folkhälsa och miljö.

– Riskerna med luftföroreningar är mycket större än vi tidigare trott, särskilt när det gäller hjärtsjukdomar och stroke. Luftföroreningar är nu det största globala hälsohotet från miljön, sade Maria Neira, vid en presskonferens i Genève på måndagen.

Enligt WHO beror vart åttonde dödsfall i världen på föroreningar i luften. Störst är dödligheten i Sydostasien, västra Stillahavsområdet och Afrika. Men även länder vid östra Medelhavsområdet är hårt drabbade. Starkast är kopplingen mellan luftföroreningar och dödsfall orsakade av hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer.

I WHOs rapport konstaterar man att de värst drabbade är kvinnor och barn i fattiga länder som andas in rök och sot från kol- och träspisar. Stroke, ischemisk hjärtsjukdom och KOL var de sjukdomar som orsakades av luftföroreningar som ledde till flest dödsfall men även lungcancer och luftvägsinfektioner hos barn skördade många soffer.

WHOs rapport visar att man i länder som USA och Storbritannien lyckats minska utsläppen medan de ökar i många utvecklingsländer.

– Detta är ändå dramatiska och chockerande siffror. Vi hoppas att dessa fakta ska leda till beslut av regeringar och industrier för att minska föroreningar och förhindra sjukdomar, säger Maria Neira.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Who

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.