Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sju tips på klappar för en bättre värld

Publicerad: 20 december 2010, 09:31

Miljöaktuellt har samlat ett gäng tips som gör världen till en bättre plats.


Ämnen i artikeln:

Konsumtion

Tips 1. Återanvänd och köp begagnat
Riktigt stor miljönytta åstadkommer du faktiskt genom återanvändning. Du kanske har någonting som du vet att någon annan behöver och du inte använder. Annars finns det massor av begagnade saker på exempelvis Blocket, Tradera eller secondhandbutiker. Det går också köpa eller göra nya saker som är gjorda av gamla saker, exempelvis fina babytofflor tillverkade av en gammal tröja.
Läs mer:
www.blocket.se
www.touffie.se

Tips 2. Låt någon annan ge bort något till någon annan
Låt dina nära och kära ge bort mässlingsvaccin, poliosprutor, näringspaket, tandborstar, rent vatten, eller något annat riktigt viktigt och nödvändigt till människor i fattiga länder. Gåvobevis för goda, nyttiga gärningar kan du köpa exempelvis på ActionAids, Unicefs, Plan Sveriges eller SOS Barnbyars gåvoshopar.
Läs mer:
www.unicef.se/stod-oss/gavoshop
www.sos-barnbyar.se
www.plantorget.org/se/gavor
www.actionaid.se

Tips 3. Ett paket med rent samvete
Varje svensk ger i snitt upphov till utsläpp på sex ton koldioxid varje år. Självklart är det bäst att ha så liten klimatpåverkan som möjligt. Klimatkompensation är ett sätt att ”kvitta” sina utsläpp och samtidigt stimulera utvecklingen av förnybar energi som vind- och solenergi och på så sätt sänka utsläppen av växthusgaser. Priset för att få släppa ut ett ton koldioxid på EU:s marknad för utsläppsrätter (ETS) är cirka 150 kronor. För 900 kr kan du alltså ge en person rent samvete för året som varit.
Det finns också andra sätt att stimulera utvecklingen, exempelvis genom att stödja naturskyddsföreningens arbete med en solcellsanläggning och arbete för mer förnybar energi. Eller stödja Världsnaturfondens trädprojekt som restaurerar regnskog runt om i världen.
Läs mer:
www.wwf.se
www.naturskyddsforeningen.se/stod-oss/privat/solceller/
www.utslappsratt.se

Tips 4. Giftfria klimatbra leksaker
Mat, kläder, inredningsprylar, ja till och med leksaker, innehåller ofta med ämnen vars påverkan på oss människor och naturen, är negativa eller okända. Ofta är faktiskt barnens rum det som innehåller flest kemikalier i ett hem. Genom att exempelvis köpa hederliga träleksaker slipper du kemikalier som flamskyddsmedel och ftalater – och ger bort en julklapp som lagrar koldioxid. Det finns massor av tillverkare av träleksaker och du hittar dem enkelt på nätet. På butiken Midgård är dessutom de flesta leksakerna tillverkade av funktionshindrade människor i ett värdigt sammanhang. Dubbel nytta alltså.
Läs mer:
www.midgard.se
www.brio.se
www.ekokul.se

Tips 5. Rättvist tillverkade saker
Vem vill få en julklapp tillverkad av barn eller under dåliga arbetsförhållanden? Saker som är rättvisemärkta garanterar att den är tillverkad under schyssta förhållanden. Exempelvis choklad, smycken eller sneakers i rättvisemärkt bomull.
Läs mer:
www.fairdealtrading.com
www.fairtradeshop.se
www.ethletic.se

Tips 6. Ge bort upplevelser och aktiviteter
Om världens tillväxt ska vara hållbar på riktigt så måste den ske inom upplevelse- och tjänsteindustrin, säger exempelvis den förre statsministern Göran Perssons rådgivare Stefan Edman. Att därför ge bort ett bio- eller teaterbesök, en vistelse på ett spa (ju närmare bostaden desto bättre), eller någon annan miljöbra upplevelse är därför riktigt miljömässigt vettigt. Ett tips är att fara på ekoretreat på Havro norr om Falkenberg.
Läs mer: www.havro.se, www.sf.se, www.operan.se

Tips 7. Ge bort dina tjänster
Snöskottning, hund-, katt- och barnvakt, en middag… Endast fantasin sätter gränserna för en gåva som kan bli julens mest uppskattade och miljöbästa klapp. Paketera förslagsvis som ett eget fint presentkort.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Konsumtion

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.