Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ska koppla grepp på nanotekniken

Publicerad: 1 februari 2010, 08:51

Det finns ingen överblick inom nanoteknikens risker och möjligheter. Vinnova har några förslag på åtgärder.


Nanotekniken rymmer en stor potential för svenskt näringsliv. Den kunskapsmässiga positionen är stark. Men till skillnad från ett stort antal länder har Sverige inte tagit fram något nationellt forskningsprogram eller några strategier för tekniken och för att lyckas krävs en överblick inom nanovetenskap, nanotekniken och dess risker. Det menar Vinnova som på uppdrag av regeringen tagit fram en svensk nanostrategi.

” Den nya strategin tar upp nanoteknikens möjligheter och risker och kopplar dessa till olika globala utmaningar. Sverige ska på olika sätt ta vara på nanoteknikens möjligheter för att möta ekonomiska, medicinska, tekniska och miljömässiga utmaningar. Då behövs också ett bättre samspel för att nå ökad kunskap och spridning av kompetens. Dagens splittrade situation är ett problem och hindrar utvecklingen.”, skriver Vinnova i presentationen av strategidokumentet.

Vinnova föreslår bland annat att en nanodelegation bildas med företrädare från regering, näringsliv, akademi och releveanta myndigheter. Syftet är att förmedla kunskap mellan myndigheter, att ha en överblick kopplad till utveckling och användning av nanoteknik samt att ge underlag för regeringens agerande.

En policy bör också tas fram, menar vinnova. Syftet är att väva samman innovations- och riskprocesser eftersom att risk och möjligheter går hand i hand i fråga om nanoteknik. Redan tidigt i en innovationsprocess bör riskerna beaktas. Vidare bör områden för tematiska satsningar på nanoteknik identifieras. Offentliga aktörer bör arbeta för att koppla nanoteknik till breda samhällsmål, exempelvis miljö-, energi- och hälsomål.

För att skapa tillväxt vill Vinnova vidare att nanoteknologi kopplas till befintliga satsningar inom svenska styrkeområden som miljö och hälsa.

Läs mer om Nationell strategi för nanoteknik på Vinnovas webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.