Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ska vi bara jaga och dumpa sälen?”

Publicerad: 10 februari 2015, 07:06

Svenska Jägareförbundet rasar över EU:s senaste utspel om säljakten.


I Sverige tillåts viss säljakt under Naturvårdsverkets översyn för att begränsa skador som drabbar fiskarna. 2014 dödades 300 sälar, men det är en svår avvägning som ska göras: Samtidigt som EU kraftigt vill begränsa säljakten vill man inte dra undan inkomsterna för utsatta inuitgrupper eller avsluta skyddsjakten som bedrivs inom unionen, och nu föreslår kommissionen att sälförsäljning från inuitjakt är okej men att försäljningen från skyddsjakt ska vara förbjuden.

Svenska Jägareförbundet anser att förslaget är hyckleri och menar att det styrker rätten till skyddsjakt, samtidigt som det drar undan möjligheten till försäljning av det som jagats.

– Vill kommissionen att jägarna bara ska jaga säl och sedan dumpa sälarna? säger Anders Grahn, chef för intressebevakning och juridik på Svenska Jägareförbundet, i ett pressmeddelande.

Jägareförbundet befarar att förslaget leder till att fiskarna inte får någon assistens i skyddsjakten på säl från jägarna. Förbundet ber nu därför om hjälp i de kommande förhandlingarna.

– Det finns andra lösningar och nu måste regeringen stoppa detta vanvettiga förslag, dundrar Anders Grahn.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.