Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ska vi undvika domedagen måste vi börja prata om den”

Publicerad: 24 september 2014, 09:25

Forskare och beslutfattare håller sig alltför nära klimatforskningens mittfåra och ägnar inte så mycket uppmärksamhet åt extrema utfall som de borde, menar SEI-forskaren Henrik Carlsen, en av talarna på Miljöaktuellts konferens om klimatanpassning i Stockholm idag.


– Vi måste tänka på extrema utfall och lära oss planera för beslut till detta. Det blir nästan lite av ett försvarsplaneringsparadigm, mer så än samhällsplanering, säger Henrik Carlsen på konferensen.

Henrik Carlsen har tittat på det värsta scenariot enligt dagens klimatvetenskap, både vad gäller utsläppsprognoser och klimatmodeller. Det skulle innebära fyra graders global temperaturhöjning redan år 2060, och långt från det tvågradersmål som är hållpunkten i de politiska förhandlingarna.

Det finns enligt honom en tendens bland klimatforskare att dra sig mot mitten och inte studera de värst tänkbara effekterna. Sannolikheten att fyragradersscenariot blir verklighet är 20 procent om löftena från överenskommelsen vid klimatmötet i Köpenhamn för fem år sedan uppfylls – och 40 procent om de inte gör det.

Den svenska klimat- och sårbarhetsutredningen från 2007 räknade med två mittenscenarion för att få fram en så trolig prognos som möjligt, men dessa speglar enligt Henrik Carlsen inte längre verkligheten, och han hoppas att forskarna tittar mera på extrema utfall.

– Det är hög tid att räkna med detta i samhällsplaneringen. Ska vi undvika domedagen måste vi börja prata om den, på ett vetenskapligt hållbart sätt, säger Henrik Carlsen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.