Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skakande uppgifter – Sverige kan ha varit först i rymden

Publicerad: 1 april 2011, 05:27

Unika fynd i Ugglebo i Säter skakar rymdbranschen. En svensk tros ha nått utanför jordens atmosfär redan i början av 1900-talet. Nu bjuder Tekniska museet in till ett konvent för att berätta om arkivfynden som kan revolutionera rymdhistorien.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Det är den svenska vetenskapsmannen Fabian Aulin som förmodas ha varit den första människan utanför jordens atmosfär. Händelsen konstateras efter ett fynd av en samling föremål och dokument i Ugglebo i Säters kommun, meddelar Tekniska museet.

Fynden gjordes i en igenspikad låda som enligt museet legat gömd i nära 100 år på en vind i en stuga i Dalarna. I lådan upptäcktes dagboksanteckningar, ritningar och gamla ljudupptagningar, alltsammans tillhörande Fabian Aulin. Dokumenten redogör bland annat för studier av himlakroppen Tietus som enligt Aulin rörde sig mycket nära jordens omloppsbana i början av 1900-talet, enligt Tekniska museet.

Nya revolutionerande uppgifter skakar rymdbranschen.

Materialet avslöjar också att Aulin redan 1906 ska ha konstruerat en Cosmobil och det är den farkosten som förmodas ha fört vetenskapsmannen utanför jordens atmosfär långt tidigare än vare sig Sovjet eller USA. Två medresenärer ska tillsammans med Aulin ha landstigit på Tietus.

Till följd av fynden satsar nu Säter stort på rymdverksamhet. Under ett konvent i helgen ska nya revolutionerande idéer kring tyngdlöshet presenteras. Uppgifter gör gällande att en metod för att upphäva gravitationen ska redovisas. Konventet hålls i Aulinsalen på Tekniska museet. Som om det inte vore nog bjuder museet på fri entre till begivenheten.

Läs mer om de här otroligt spännande grejorna på Tekniska museets webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev