torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skakigt för el-Saaben

Publicerad: 22 december 2009, 09:10

GM:s hot om nedläggning vilar tungt över Saab. Vad händer med elbilsprojektet ZE Saab 9-3?

Ämnen i artikeln:

Saab

Framtiden för elbilsprojektet ZE Saab 9-3 är oviss. En nedläggning av Saab kommer att påverka projektet som så sent som i förra veckan fick 86 miljoner kronor från Energimyndigheten, pengar som skulle resultera i 100 elbilar under 2010.

Projektet drivs av Innovatum, Saab, Electroengine, Boston-Power och Power Circle. Hur ett nedläggningsbeslut från GM påverkar ZE Saab 9-3 vet man för dagen inte.

– Projektet ägs av Innovatum och vid mina kontakter med departement och Energimyndigheten är beskedet att vi går vidare, säger Tore Helmersson på Innovatum.

Samma besked ger man på Saab.

– Det vi förstått är att projektet kommer att finnas kvar. Det är bara en fråga om hur man får in de bitar som Saab står för, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Huruvida det är aktuellt att bygga elbilen kring ett annat chassi är oklart.

– Det finns ett antal alternativ, när vi vet mer sätter vi oss och pratar om de alternativen, säger Tore Helmersson.

Karosseri och chassi är emellertid inte de största problemen vid en nedläggning. Saabs roll i projektet är omfattande, företaget står bland annat för den tekniska projektledningen och ska se till att integrationen av alla teknologier i bilen fungerar tillsammans. Saab är också ansvarig för kravspecifikationen kring exempelvis räckvidd och laddtider för bilen. Dessutom står Saab för själva kundupplevelsen av elfordonet.

– Karossen är nog den minst svåra biten, säger Gunilla Gustavs.

Trots det skakiga läget kastar inte projektdeltagarna in handduken.

– It ain´t over until it´s over, säger Gunilla Gustavs.

– Vi är fulla av tillförsikt. Vi har byggt upp en kompetens och ska se till att det kommer ut elbilar fort som tusan, säger Tore Helmersson.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev