Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skalbar anläggning för direktinfångning invigd på Island

Publicerad: 9 september 2021, 09:17

Orca heter anläggningen som löser ut in koldioxid från luften i små moduler. Vätskan i modulerna skickas sedan ner under marken där koldioxiden omvandlas till karbonat som blir som vita ådror i basalt.

Foto: Climeworks

Det schweiziska bolaget Climeworks har invigt den hittills största anläggningen för direkt koldioxidinfångning från luften i Reykjavik på Island. Anläggningen har tillverkats med en teknik som enligt bolaget gör det enkelt att skala upp anläggningen och att bygga liknande anläggningar på andra håll.


Ämnen i artikeln:

KlimatavtalKoldioxidlagring

I går startade verksamheten vid världens hittills största anläggning för direkt koldioxidinfångning från luften, Orca-anläggningen i Reykjavik som ägs av det schweiziska bolaget Climeworks. Enligt bolaget är det en milstolpe för tekniken med direktinfångning då den är skalbar och innebär att det är möjligt att uppföra liknande anläggningar runtomkring på jorden.

Daniel Egger, försäljningschef på Climeworks, säger till Aktuell Hållbarhet att anläggningen årligen kommer ta bort 4000 ton koldioxid från atmosfären. Det är enligt honom svårt att i dagsläget utvärdera kostnaden per ton koldioxid men det finns en förhoppning att i framtiden nå ner till en kostnadsnivå på 100-150 euro per ton.

Fördelen med tekniken är enligt honom att medan skogsplanteringar kan brinna upp så finns det här en hög grad av permanens då koldioxiden mineraliseras. Han framhåller också att FN:s klimatpanel återkommande framhållit att det krävs tekniker med koldioxidinfångning för att Parisavtalet ska klaras.

Climeworks kunder är bland annat Microsoft, återförsäkringsbolaget Swiss Re och det kanadensiska e-handelsbolaget Shopify. Dessutom uppges det finnas cirka 8 000 privatpersoner som genom abonnemang köper koldioxidinfångning av bolaget. 

Vad säger du om anklagelser att ingenjörslösningar tar bort fokus från att minska utsläppen?

– Klimatmanipulation är att angripa symptomen, koldioxidinfångning och lagring är en lösning. Ur ekonomiskt perspektiv är det på många sätt ett billigare och snabbare sätt att ta bort utsläppen, säger Daniel Egger till Aktuell Hållbarhet.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalKoldioxidlagring

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.