söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skandalomsusade finansiärer vill öppna guldgruva i orörd norsk vildmark

Publicerad: 23 augusti 2012, 07:15

Kautokeino i Nordnorge är landets största kommun som innehåller stora områden orörd natur. Där vill nu ett två svenska skandalomsusade affärsmän öppna guldgruva – men samerna säger nej.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är det svenska grubolaget Arctic Gold som vill öppna guldgruva i Kautokeino och därmed hamnat i bråk med kommunens många renägare. Hittillshar kommunstyrelsen sagt nej, företagets ledning ger emellertid inte upp. Det rapporterar Dagens Industri.

Det börsnoterade Arctic Gold ägs tills stor del av nätbanken Avanzas pensionsfond, samt av affärsmännen Lennart Schönning och Tord Cederlund. De två senare uppmärksammades nyligen för interna stridigheter i ett annat gruvbolag där Lennart Schönning är ordförande i styrelsen – Nordic Mines. Bråket gick så långt att Tord Cederlund valde att avgå från styrelsen i protest mot ledningens sätt att styra bolaget.

I Kautokeino består 90 procent av invånarna av samer och rennäringen är en högt prioriterad verksamhet. Arctic Golds fick i april nej för sitt planprogram för området. Gruvbolagets vd, Lars-Åke Claesson hävdar emellertid att politikerna i kommunstyrelsen begått ett fel.
– Enligt våra jurister har de inte rätt att göra så. De kan antingen godkänna planen eller be oss att ändra i den. Vår förhoppning är att kommunstyrelsen ska inse det, säger han till Dagens Industri.

På tisdag, den 28 augusti, ska Arctic Golds hela styrelse träffa kommunstyrelsens politiker för att utbyta åsikter. Därefter har bolaget tre veckor på sig att övertyga ortsborna. Gruvbolagets öde ska sedan avgöras vid ett kommunsammanträde den 3 oktober.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev