Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Skåne har inte råd med klimatanpassning

Publicerad: 8 Augusti 2014, 06:29

Staten måste ta ett större ansvar för klimatanpassning. Det anser flera Skånekommuner som i en regeringsbeställd handlingsplan konstaterar att det krävs miljardbelopp för att säkra länet mot översvämningar och andra risker.


Kommunerna i Skåne saknar tillräckliga resurser för att skydda sig mot effekterna av ett varmare klimat. Det konstateras i den handlingsplan för klimatanpassning som länsstyrelsen i Skåne skickat till regeringen, rapporterar Sydsvenskan.

Samtliga av landets länsstyrelser har fått i uppdrag av regeringen att skicka handlingsplaner som visar hur länen förbereder sig för exempelvis skogsbränder och översvämningar.

– Det krävs miljardbelopp för att säkra Skåne mot klimathot, säger Pär Persson, ansvarig för planen på länsstyrelsen i Skåne, till Sydsvenskan.

I skåne är stigande havsnivåer och därmed översvämningar det största hotet. I handlingsplanen konstateras att 23 000 fastigheter i Skåne riskerar att hamna under vatten på sikt, enligt Sydsvenskan.

Den statliga bidragspott på 25 miljoner kronor som kommuner kan söka räcker inte på långa vägar, säger Persson. Istället önskar kommunerna att staten går in och tar ett större ansvar.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.