söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skansen lyfter Östersjöns miljöutmaningar

Publicerad: 19 mars 2019, 09:42

Skansen på Djurgården i Stockholm öppnar snart en ny byggnad, med en permanent utställning om Östersjön med fokus på dess stora miljöutmaningar.


Östersjön på Skansen – Baltic Sea Science Center – är ett kunskapscenter som öppnar den 12:e april. Där lyfts samspelet mellan Östersjön och människan. I anläggningen ligger fokus på de miljöutmaningar som finns i form av övergödning, icke hållbart fiske och miljögifter. Målet är att skapa ett pedagogiskt centrum i världsklass för skolan, ge besökare en inblick i hur Östersjön mår under ytan – och förmedla vad som kan göras åt problemen.

Bygget av det nya centret och dess innehåll har finansierats av stiftelsen BalticSea2020, med stöd av Skansen. Verksamheten utformas i samråd med forskare från Stockholms universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet i ett kunskapsråd och det samarbetet kommer att fortsätta långt efter att huset har öppnat. Tina Elfwing är föreståndare på Stockholms universitets Östersjöcentrum och är en av de forskare som sitter med i rådet.
”Det är spännande att vi har ett långsiktigt uppdrag från våra rektorer att stödja Skansen och uppdatera utställningarna i takt med att ny kunskap kommer från forskningen. Vi är också tacksamma över att vi har den här möjligheten att föra fram ny forskning om Östersjön på en sådan här fantastisk plattform”, säger hon i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev