lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skanska bygger världens första svanmärkta hus

Publicerad: 14 juni 2005, 06:33

Nu sätter byggbranschen ny fart på miljöanpassat byggande. I dag påbörjade Skanska bygget av världens första svanmärkta hus.


För att kunna svanmärka ett hus ska Svanens kriterier vara uppfyllda. Det innebär miljövänliga material och produktionssätt men också att huset har en lägre livscykelkostnad med lägre förbrukning av exempelvis energi. Det betyder låg driftkostnad.

Första svanmärkta huset byggs i Malmö. Om huset blir så miljöanpassat och kostnadseffektivt som tänkt visar sig i december 2005 när det ska stå klart för inflyttning. Huset kommer då att granskas av Svanen för att få ett slutligt bevis på att det följer Svanens krav.

Det nya huset har modellbeteckningen Uniqhus och svanmärkningen kommer att gälla alla hus av samma typ.

Vid dagens byggstart deltog Ragnar Unge, vd för SIS Miljömärkning, som ansvarar för Svanen i Sverige. Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin överlämnade Svanens certifikat till Jonas Spangenberg som är vd för Skanska Projektutveckling Bostäder i Sverige.

Att husbygget är intressant för en internationell marknad visas av att Storbritanniens miljöminister Elliot Morley hjälpte Mona Sahlin att mura de första tegelstenarna.

– Trots att bygg- och fastighetssektorn är dominerande ur miljöperspektiv har den ofta hamnat i skuggan av miljödebatten. Genom att bygga miljömärkta hus hoppas Skanska kunna hjälpa husköpare att göra mer miljövänliga val. Svanen kan vara lösningen för att miljöarbetet inom bygg- och fastighetssektorn ska ta verklig fart, säger Jonas Spangenberg.

– Det är positivt att en så stor aktör som Skanska kan erbjuda konsumenterna ett hus med låg driftskostnad, sund boendemiljö och trygghet i byggprocessen med en totalentreprenör, säger Ragnar Unge som menar att Skanska nu tagit täten ifråga om miljöanpassat byggande.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev