Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skånska humlor emigrerar

Publicerad: 17 september 2013, 12:12

Årets inplantering av skånska humlor har gjort att England har fått den tidigare utdöda vallhumlan åter för första gången på 25 år.


Nikki Gammans från Natural England, som hämtade hundra humledrottningar i Lund i våras, säger till Sveriges Radio att man nu upptäckt nya engelska humlor i området, de första som fötts i England på 25 år.

– Det är mycket spännande, och första gången på 25 år, som man sett vallhumlan i England. Vi har observerat sju "arbetare", och vi tror att det måste finnas minst ett humlesamhälle.

Nikki Gammans säger att man nu, tre månader efter humlesläppet, upptäckt s k arbetsbin, eller humlor i naturreservatet i Kent där återintroduktionen sker. Det är ett säkert tecken på att somliga av de skånska drottningarna lyckats bilda minst ett samhälle.

Men mycket återstår innan man vågar fastslå att vallhumlan är tillbaka i England på riktigt. Bland annat ny humlehämtning i Skåne nästa vår, säger Gammans kollega Jane Sears till Sveriges Radio.

– Vi kommer tillbaka till Skåne i vår, om ni svenskar godkänner det. Det behövs minst två humlesläpp till för att öka populationen och öka chansen till framgång.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.