Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skanska vill öka medborgarinflytandet med konst

Publicerad: 19 oktober 2017, 05:49

Genom att anordna konsttävlingar kan byggherrar öka medborgarinflytandet och låta de boende sätta prägel på områdets identitet. Det är ett sätt att skapa social hållbarhet menar Skanska.


Som en del av en större satsning på social hållbarhet har Skanska anordnat en konsttävling i sitt nybyggda kvarter Synvillan i Göteborg. De som köpt bostad i bostadsrättsföreningen har bjudits in till vernissage. Tillsammans med en proffsjury har de sedan fått rösta på två konstverk som ska göra kvarteret till en mer trivsam plats.

Enligt Skanska är konsttävlingen ett sätt att ge medborgarinflytande och låta de boende själva sätta prägel på områdets identitet. Konsten ska också bidra till att skapa en miljö som människor är mer rädda om och tar bättre vara på, och som därmed håller längre. Nu vill Skanska sprida idén med konsttävlingar till fler byggherrar och därför har man skapat en tävlingsmanual som vem som helst kan ta del av.
– Vi har en ambition att skapa långsiktiga värden i de kvarter vi bygger. Med de här konstverken vill vi ge upplevelser till dem som vistas i området, samtidigt som vi bevarar platsens kulturhistoriska värde. Nu uppmuntrar vi fler byggherrar att göra detsamma, säger Christina Ingelsten, ansvarig för hållbarhetsdriven bostadsutveckling på Skanska Nya Hem i Göteborg, i en presskommentar.

Av de 80 konstverk som valdes ut i Skanskas tävling vann Lotta Söders glasverk ”Testbilder” som påminner om tevens historia och Emma Strödes ”Sommarradio” en staty av en bronsflicka med en radioapparat.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.