Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Skapa internationell tribunal för miljöbrott”

Publicerad: 10 november 2010, 08:56

Det säger miljöaktivisten Nnimmo Bassey, årets mottagare av Right Livelihood Award.


Nnimmo Bassey är ordförande för Friends of the Earth International och utsågs till en av fyra mottagare av Right Livelihood Award för sitt arbete med att avslöja och motverka skadeverkningar med oljeproduktionen i Nigeria. Nu vill han trappa upp kampen mot brottslingarna och skapa en internationell miljödomstol .

– Oljeföretag som är verksamma i Niger-deltat fortsätter att gå fria från ansvar. Idag är utsläppen större än tidigare och gasen som medvetet bränns upp för att underlätta hanteringen av oljan för bolagen fortsätter att spy ut koldioxid och gift i oförminskad styrka. Detta förstör människors uppehälle och bidrar till att den förväntade livslängden i Niger-deltat endast är 41 år, säger Nnimmo Bassey.

Nnimmo Bassey kommer att ta emot Right Livelihood-priset den 6 december i Stockholm. Övriga pristagare är den katolske biskopen Erwin Kräutler (Brasilien), organisationen Physicians for Human Rights–Israel och Shrikrishna Upadhyay och organisationen SAPPROS (Nepal).

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.