Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skärpt bolagskod ska öka mångfald

Publicerad: 9 juni 2014, 08:08

Den svenska bolagskoden skärps för att öka andelen kvinnor i styrelser. Till år 2020 ska andelen kvinnor vara 40 procent.


Det är tredje gången sedan 2005 som koden för bolagsstyrning ses över. Kollegiet för svensk bolagsstyrning tar nu tre initiativ för att öka mångfalden och andelen kvinnor i börsbolagens styrelser.

– Vi har tidigarelagt frågan eftersom debatten blossat upp och blivit så het, säger ordföranden Arne Karlsson till Svenska Dagbladet.

Han påpekar dock att det inte är samma sak som att ge grönt ljus åt en kvoteringslag.

Kollegiet ger en ny rekommendation som börjar gälla i början av 2015. Den säger att bolag ska ha 40 procent kvinnor i styrelsen år 2020. Men redan 2017 ska de stora bolagen ha 35 procent kvinnor.

Därtill ställs nya krav i koden på att bolagen ska ha principer för ansvar och hållbarhet, skriver SvD. Och könsfördelningen blir en tydlig punkt på bolagsstämmor, där valberedningen ska kunna berätta hur de arbetat för att öka mångfalden. Om de inte kan ge en rimlig förklaring till frågans frånvaro kan det leda till sanktioner.

Kollegiet kommer även att genomföra ”stödjande aktiviteter”. Det innebär att det ska träffa ägare och valberedningsordförande i flera bolag samt göra en årlig uppföljning för att se om det krävs fler åtgärder.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev