Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skarpt läge för Iroad – den intelligenta vägen

Publicerad: 21 september 2009, 09:20

Den smarta vägmarkeringen Iroad som varnar för köer eller halka testas nu direkt från vägkanten. Den LTU-baserade tekniken sänder online nära E4 mellan Luleå och Piteå.


Trådlösa vägmarkeringar som används för att leverera trafikinformation till trafikanter. Det är Iroad, ett system baserat på teknik från Luleå tekniska universitet. Systemet testas under den ITS-konferens, Intelligent Transportation Systems, som pågår i Stockholm i veckan.

Systemet utgörs delvis av 2,5 cm och 7 mm tjocka vägmarkeringar, försedda med sensorer, som limmas fast på vägkanten. Sensorerna mäter exempelvis temperatur på vägbanan, antal bilar som passerar och bilarnas rörelsemönster. Vägmarkeringarna kommunicerar trådlöst med basstationer som förmedlar informationen vidare.

Informationen kan användas för att varna trafikanter om exempelvis halka eller köer längs vägen. Ett sätt att skicka ut varningar är att låta markeringarnas inbyggda dioder blinka.

– Det är en möjlighet. Den andra är att via andra nätverk kommunicera ut information, där finns det till exempel IMS-systemet som vi testast, inte rakt ned mot vägen med från en gateway till telefon, säger Wolfgang Birk, projektledare för Iroad vid Luleå tekniska universitet.

Att i närtid få information direkt till de bilar som kan beröras av en trafiksituationtror inte Wolfgang Birk är realistiskt.

– Många bilar kommer inte att vara utrustade med elektronik i en sådan grad att de kan ta emot informationen, säger han.

Mer troligt är att mobiltelefoner kommer att ta emot informationen, tror Wolfgang Birk.

– I slutänden blir det nog till bilen men det lär dröja, säger han.

På Vägverket som tillsammans med vägmarkeringsföretaget Gevekos medverkar i projektet tror man mycket på tekniken.

– Fullt utvecklad kan Iroad hjälpa oss att uppfylla de mål som Vägverket har för att öka trafiksäkerheten och förhindra ytterligare miljöpåverkan från trafiken, säger Tiina Granberg, utvecklingsansvarig på Vägverket.

Under ITS-konferensen körs en demonstration av Iroad. Vägmarkeringar har placerats ut på en väg nära E4 mellan Luleå och Piteå. Du kan se informationen från markeringarna på projektets hemsida.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.