Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skärpta EU-krav på slutförvar

Publicerad: 4 november 2010, 07:29

EU ställer hårdare krav på slutförvaring men miljöorganisationerna menar att det nya direktivet ”har allvarliga brister”.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKärnkraftMiljöteknikTeknik

Det är över 50 år sedan det första kärnkraftverket inom EU togs i drift. Men fortfarande saknas slutförvaring av kärnavfall. Därför skärper nu EU-kommissionen kraven kring förvaringen av radioaktivt avfall från både kärnkraftverk och läkemedel.

– Vi måste se till att vi har den högsta säkerhetsstandarden i världen för att skydda våra invånare, vårat vatten och marken mot radioaktiv förorening, sa EU:s energiminister Guenther Oettinger.

Sverige är ett av de få EU-länder som idag har långt framskridna planer för slutförvar, tillsammans med Finland och Frankrike. Totalt har 14 EU-länder kärnkraftverk.

EU-kommissionen uppmanar i ett nytt direktiv till gemensamma regler, med tydlig tidtabell för byggandet och kalkyl för finansieringen. De anser att geologiskt djupförvar är den bästa lösningen, med ett djup på minst 300 meter.

Att exportera avfallet till länder utanför unionen är inte lagligt. Däremot är det okej för länder, exempelvis sådana som inte har geologiska förutsättningar att bygga egna slutförvar, att samarbeta med andra EU-länder.

Den nya planen sågades omgående av miljöorganisationen Greenpeace vilka menar att direktivet "har allvarliga brister" och saknar vetenskapliga belägg.

– Direktivet är ett försök att skapa en positiv syn på ny kärnkraft i ett kärnkraftskritiskt Europa. Utan vetenskaplig grund vill man få det att verka som om ett av kärnkraftens mest allvarliga problem vad man ska göra med kärnavfallet – är löst. Det är det inte, framhåller Ludvig Tillman på Greenpeace.

Även Svensk Kärnbränslehanterings (SKB) planer på slutförvaring för avfall från Forsmark har fått skarp kritik. SKB ska lämna in ansökan om bygglov nu i mars.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.