Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag06.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Skatt på solel följer Europatrend

Publicerad: 11 Maj 2015, 07:41

Förslaget på att införa energiskatt för fler producenter av förnyelsebar energi har mött kraftig kritik från flera remissinstanser.


Ämnen i artikeln:

Solel

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 11 maj.

Effekten på bland annat solenergimarknaden anses inte tillräckligt utredd, skriver bland annat Energimyndigheten. Naturskyddsföreningen anser att förslaget ”i princip innebär” ett stopp för produktion hos större fastighetsägare.

De nya reglerna för undantag från energiskatt föreslås för att undvika snedvriden konkurrens på marknaden. Förslaget kommer efter påpekanden från bland annat Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme, skriver regeringen, som i stället ser att elcertifikatssystemet och investeringsstödet i solenergi ska vara de främsta åtgärderna som främjar fortsatt utbyggnad.

– Det blir lite krockande synsätt i den här frågan, säger Åsa Leander, handläggare på miljö- och energidepartementet.

Men de svenska tongångarna är inte ensamma. Även i Tyskland och Italien har det vidtagits åtgärder för att införa skatt på bland annat egenproducerad solenergi. Den generella europeiska trenden pekar också på minskad installation. Tillskottet på 6,9GW år 2014 var långt lägre än nivån 2013, 10GW. 2011 var nivån uppe i 22GW nyinstallerad solenergi per år.

info@jacobhederos.se

Ämnen i artikeln:

Solel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.