måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skatteavdrag för välgörenhet blev flopp

Publicerad: 1 oktober 2012, 07:44

Många hoppades att svenskarna skulle ge mer pengar till välgörenhet då man sedan årsskiftet kan göra avdrag på skatten. Nu visar det sig att skattereformen floppat.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Sedan årsskiftet får du göra avdrag på skatten om du skänker pengar till välgörenhet. Avdragen gäller för gåvor på minst 200 kronor per gåvotillfälle och minst 2000 kronor och max 6000 kronor per år. Regeringen räknade med svenskarnas gåvor till välgörenhet skulle öka och att reformen skulle kosta drygt en kvarts miljard kronor årligen. Nu rapporterar TT, efter en rundringning till stora välgörenhetsorganisationer, att man inte kommer att komma i närheten av den summan. Man konstaterar också att intresset bland svenska givare varit förvånansvärt lågt.

Många välgörenhetsorganisationer är också kritiska till reglerna, som anses vara alldeles för krångliga. Av landets 384 hjälporganisationer med så kallat 90-konto är det bara 54 som har godkänts  för avdragsgilla gåvor. Många av organisationerna bedömer att det är väldigt får bidragsgivare som kan komma ifråga för de nya skatteavdragen. Per Westberg är insamlingschef på Unicef.
– Det är så krångligt att det känns som om politikerna gått med på reformen trots att de inte riktigt vill, säger han till TT.
Exakt hur många som verkligen kommer att få göra avdrag för gåvor till välgörenhet kommer att stå klart först då årets deklarationer lämnats in.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev