Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Skatteflykt undergräver en hållbar utveckling totalt”

Publicerad: 5 April 2016, 12:24

Bolagen måste prioritera skatteflyktsfrågan högre, eftersom den är central för hållbar utveckling. Det menar Jakob König på Fair Finance Guide efter avslöjanden om tveksamma skatteupplägg genom de så kallade Panamadokumenten.


Ämnen i artikeln:

Affärer

Efter avslöjandena under namnet Panamadokumenten lyfts nu frågan om skatteflykt över hela världen. Hur kommer rapporteringen påverka synen på skatteflykt som en hållbarhetsfråga?
– Den kommer förhoppningsvis att tas på mycket större allvar, både för att kopplingen till hållbar utveckling kanske blivit tydligare men också för att det är en viktig samhällsfråga som folk faktiskt bryr sig om. Vår välfärd är beroende av skatteintäkter och för att investera i en hållbar utveckling, så när vissa smiter från skatten drabbar det oss alla. Och särskilt drabbar det fattiga länder som varje år förlorar tio gånger så mycket på grund av detta än vad biståndet uppgår till. Så för varje krona vi betalar i bistånd till dessa länder försvinner tio kronor genom skatteflykt och korrupta makthavare som gömmer pengar i skatteparadis. Det undergräver en hållbar utveckling totalt.

Hur kan konsumenter försäkra sig om att banker och andra bolag inte ägnar sig åt skatteflykt?
– Det är tyvärr svårt, det finns en väldigt stor gråzon som gör det möjligt att syssla med skatteflykt och skatteplanering utan att bryta mot lagen. Här måste banker och företag själva ta ett samhällsansvar.

Hur kan konsumenter veta om banker och andra aktörer är involverade i skatteplanering för bolag som bryter mot mänskliga rättigheter?
– Ett första steg är att kolla om banken har tagit tydlig ställning mot att syssla med detta. På fairfinanceguide.se kan man enkelt jämföra hur de svenska bankerna ställt sig till olika aspekter av skatteflykt och korruption. De flesta banker saknar tyvärr en tydlig policy på det här området.

Hur tycker du att hållbarhetschefer ska jobba med skatteflyktsfrågan?
– De bör prioritera frågan mycket mer eftersom den är så central för en hållbar utveckling, inte minst i mindre utvecklade länder. Risken ökar också när det gäller företagets anseende om man inte tar frågan på allvar, det är tydligt hur upprörda folk blir över företag som inte sköter sig.

Läs mer om Panamadokumenten här.

Läs SVT:s rapportering om Panamadokumenten här.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Affärer

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.