Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skattepengar finansierar den japanska valjakten

Publicerad: 7 februari 2013, 10:05

De senaste åren har den japanska regeringen använt över 2,5 miljarder kronor av skattepengarna för att stödja landets valjakt – och subventionerna ökar, trots att konsumtionen av valkött sjunker.

Ämnen i artikeln:

FiskeJapan

International Fund for Animal Welfare (IFAW) har släppt en rapport som bestrider den japanska regeringens påståenden om att valfångst är en tradition med brett stöd bland landets konsumenter, skriver New York Times.

Rapporten målar istället upp en bild av en kämpande industri som sysselsätter färre än tusen personer och är helt beroende av subventioner, inklusive pengar som egentligen är avsedda för återbyggnad efter tsunamin i mars 2011.

Faktum är att de flesta japanska konsumenter helt har valt bort valkött. Under 2011 levererade branschen endast 5 000 ton valkött, vilket kan jämföras med toppnoteringen på 233 000 ton från 1962. I år är efterfrågan så låg att man bara räknar med att leverera 2 400 ton.

– Valfångst är olönsam och överlever endast med betydande subventioner, säger Patrick Ramage, chef för IFAW:s valprogram, som också påpekar att landet skulle tjäna både ekonomiskt och ekologiskt på att satsa på valskådningsturism istället för valjakt.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev