Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Klimat
Publicerad: 17 november 2009, 11:11
Svensk Kärnbränslehantering (SKB) ändrar inte uppfattning om metoden att förvara svenskt kärnbränsle i kopparkapslar. Det står klart efter måndagens forskarmöte i Stockholm.
Ämnen i artikeln:
SkbKärnavfallsrådet ordnade under måndagen en konferens om
kopparkorrosion. Anledningen är uppgifter från en grupp forskare på KTH att koppar korroderar i vatten mycket snabbare än vad man tidigare trott. Studierna bygger på material från regalskeppet Vasa som låg på sjöbotten i 350 år.
Resultaten har använts som argument mot planerna för slutförvar av utbränt kärnbränsle i ett lager av kopparkapslar. Men SKB ställer sig tveksam till uppgifterna eftersom det går emot alla kunskap på området. VD Claes Thegerström blev inte imponerad av KTH forskarnas presentation på mötet.
– Jag tycker personligen att det verkar lite skakigt, och när frågorna har kommit om hur deras beräkningarna har gjorts, så har jag uppfattat att det har varit ganska mycket frågetecken kring dessa, säger Claes Thegerström till SR vetenskapsradion
SKB har under lång tid forskat på metoden med lagring i kopparkapslar 500 meter ned i det svenska berget. Östhammars kommun är redan utpekad som förvaringsplats. Det finns enligt SKB ingen forskning som stödjer tesen från KTH-gruppen om en ny form av kopparkorrision.
— Den viktiga frågan är om kopparkapslarna får en kortare livstid i vattenmiljön eller inte och svaret på detta är nej. Men det kom inte fram ordentligt under seminariet, säger SKB:s expert inom korrosionsfrågor Fraser King till SKB:s Webb-tv.
Fraser King som analyserat KTH-forskarnas uppgifter säger att fokus låg på den vetenskapliga diskussionen och inte så mycket på det praktiska arbetet med avfallslagring. Enligt honom går det inte att dra några slutsatser om miljöerna för svensk avfallslagring utifrån deras laboratoriexperiment.
— Man ska alltid vara öppen för den vetenskapliga diskussionen och flera undersökningar måste göras. Men det finns ingenting i dessa uppgifter som fått mig att ändra uppfattning i frågan, säger Francis King
Erik Klefbom
Ämnen i artikeln:
Skb