Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SKF och Chalmers öppnar forskningscentrum för hållbarhet

Publicerad: 27 mars 2012, 09:08

Med ett forskningscentrum inriktat på hållbarhet hoppas SKF och Chalmers tillsammans kunna lösa konkreta industriproblem.

Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechIndustri

Idag invigs SKF-Chalmers University Technology Centre for Sustainability, som redan har startat fyra nya forskningsprojekt. Syftet är att leverera banbrytande och industrifokuserad forskning inom hållbarhet, skriver Chalmers i ett pressmeddelande.

Det nya forskningscentret är placerat vid avdelningen för miljösystemanalys på Institutionen för energi och miljö, och leds av professor Ann-Marie Tillman.

– Miljö- och hållbarhetsfrågorna är utmanande, och kräver att forskare och praktiker arbetar tillsammans i former där vi lär av varandra. Då kan forskningen vara direkt nyttig för SKF, samtidigt som den ger mer generell kunskap som andra forskare kan bygga vidare på, och som andra företag kan dra nytta av. Samarbetet inom centrumet gynnar den här sortens arbetsformer tack vare SKF:s stora engagemang, säger Ann-Marie Tillman.

Forskningen kommer bland annat att vara inriktad på hur man får företags agerande att genomsyras av ett livscykelperspektiv. Men även frågor kring återvinning av gamla lager och stöttande av småföretagande i fattiga länder kommer att tas upp.

– Vi vill vara branschledande inom hållbar utveckling och vi vill engagera fler företag att ansluta sig till denna forskning i syfte att vidga spridningen av kunskap och stärka förutsättningarna för en hållbar industriell verksamhet, säger Alan Begg, Senior Vice President SKF Group Technology Development.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev