Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Skidande vargaktivist träder fram

Publicerad: 21 Mars 2013, 08:01

I två månader har en mystisk vargaktivist uppehållit sig i skogarna kring Junsele, där han försökt förhindra skyddsjakt och flytt av Junselevargen. Nu träder han fram och berättar om sitt engagemang.


Ämnen i artikeln:

JunseleVargfråganVargjakt

Vargaktivisten Gianluca Gaudenzi träder nu fram i tidningen Allehanda, där han berättar varför han gör det han gör. I två månader har han försökt störa vargjakten i Junsele. Han anser att Naturvårdsverket och länsstyrelsen har ägnat sig åt djurplågeri och ”naturkriminalitet”.

– Jag är helt ensam om att göra det här. Jag vet att det finns många vargkramare som jag, men de tar sig inte ut och är på plats, säger Gianluca Gaudenzi till Allehanda.se.

De senaste två månaderna har han åkt hundratals mil på skidor, ofta sovit i tält i 25 minusgrader och stundtals levt på det naturen har att erbjuda. Allt för att skydda Junselevargen.

Gianluca Gaudenzi är 50 år, född i Italien men uppvuxen i Frankrike. Han berättar att han inte har någon egentlig fast punkt i tillvaron. Han har bott i Sverige i åtta år och bestämde sig för att åka till Junsele när han hörde talas om vargen.

Han har ingen förståelse för samernas resonemang om att vargen stör rennäringen.

– Vargen var ju här långt före samerna. På sitt sätt har samerna ockuperat naturen de också, vi äger inte naturen. Inga vilda djur mår bra av att fångas in och sövas. Vi har inte rätt att göra så här, säger Gianluca Gaudenzi.

Och oavsett hur det går för Junselevargen så får vi nog höra mer om Gianluca framöver.

– Jag blir nog kvar i trakten ett tag. Jag har funderat på att börja engagera mig för björnstammen. Men jag har också planer på att cykla till Rwanda för att kämpa för bergsgorillorna.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

JunseleVargfråganVargjakt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.