Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökKlimat

Skiffergas- ingen lösning för Europa

Publicerad: 17 Maj 2013, 09:30

Genom att samarbeta för att effektivisera energianvändningen skulle EU länderna sänka elpriserna. Detta är ett bättre alternativ än att drömma om en amerikansk skiffergas-bom sa EU: s klimat-kommissionär Connie Hedegaard när hon talade på European Business Summit under torsdagen.


Ämnen i artikeln:

Connie HedegaardEuSkiffergas

Connie Hedegaard efterfrågade en "smart lagstiftning" som kan driva innovation och ge EU en liberaliserad energimarknad med lägre priser.

-Vi behöver effektiva, men också kostnadseffektiva energisystem. Vi måste liberalisera energimarknaden, och det måste bli en europeisk marknad. Att åternationalisera är ingen lösning.

Samtidigt försökte Hedegaard dämpa kritiken från de företag som menade att de får bära kostnaden för EU: s klimatpolitik, som är enorm jämfört med andra länder som Kina och USA, där miljöreglerna är mindre strikta.

Men Hedegaard avfärdade näringslivets argument om ett "ja till klimatåtgärder, men inte nu".

– Även utan klimatpolitik skulle skiffergas bli ett problem, sade hon och betonade att det med de geologiska och geografiska faktorerna i Europa inte skulle vara möjligt att exploatera skiffer storskaligt lika kostnadseffektiv som i Nordamerika.

Importen av fossila bränslen inte längre svaret sa Hedegaard som menade att utökat samarbete och sammanslagning av resurser är ett bättre alternativ för att effektivisera energiförsörjningen inom EU.

Miljöaktuellt, redaktionen


Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.