tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skippa flyget och ta tåget på semestern – få en extra semesterdag av arbetsgivaren

Publicerad: 30 september 2022, 12:08

Anställda på Strängnäs bostads AB och Strängnäs Fastighets AB får ”klimatledigt” om de skippar flyget och tar tåget.

Foto: TT

Reaktionen bland medarbetarna har varit positiv, det menar Elin Rengman, miljö- och hållbarhetsstrateg på Strängnäs Bostads och Strängnäs Fastighets AB, som ligger bakom initiativet där de anställda får extra semester för att välja bort flyget.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikFlyg

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Det har gjorts en del liknande försök de senaste åren.

Det pratas bland annat om ”klimatledighet”.

Vad det handlar om är att en arbetsgivare erbjuder de anställda en eller flera extra semesterdagar om de väljer bort flyget och i stället reser med tåg på semestern. Tanken är förstås att uppmuntra till mer klimatsmart resande, men också att det här ska ses som en sorts kompensation för den tidsförlust som normalt sker för den som väljer att transportera sig på järnväg snarare än uppe i luften.

Senast ut att pröva detta grepp är de två kommunala bolagen Strängnäs Bostads AB och Strängnäs Fastighets AB. Från och med i januari nästa år kommer medarbetarna här att kunna få en extra semesterdag om de reser längre än 75 mil och om de då alltså väljer bort flyget till förmån för tåget. 

Aktuell Hållbarhet ställde tre frågor till Elin Rengman, upphandlare och miljö- och hållbarhetsstrateg på de båda bolagen, samt den som ligger bakom initiativet:

Hur många är det som kommer få ta del av det här erbjudandet?

– Alla våra medarbetare får samma möjlighet till den extra ledigheten. Vi på Strängnäs Fastighets AB och Strängnäs Bostads AB är i dag 104 stycken.

Hur har idén tagits emot? 

– Reaktionerna har varit positiva, både på det sättet att medarbetare har börjat fundera på att exempelvis ersätta resan till Alperna med tåg i stället för att ta flyget – men också i perspektivet att det diskuteras mycket runt fikabordet hur vi bör resa i framtiden.

Varför har ni en 75-milsgräns? 

– Gränsen för 75 mil gäller för en enkelresa. Resonemanget bakom är att för resor under den sträckan – exempelvis till Göteborg eller Köpenhamn – borde tåg redan vara det självklara valet. Men också för att det är resor över den sträckan som tidsaspekten kan spela större roll i valet av transportmedel, och just därför blir man kompenserad med en extra semesterdag.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev