Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SKL: Därför måste den gröna upphandlingen räddas

Publicerad: 23 mars 2011, 09:56

Konferensen Grön Upphandling är i full gång in Stockholm. Först ut var frågan om förslaget om en ny upphandlingsmyndighet, och vilka konsekvenser det skulle få för Sveriges framgångsrika arbete med grön upphandling.


Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Idag, onsdag, pågår konferensen Grön Upphandling i Stockholm. Inte helt oväntat var en av de första punkterna på dagordningen frågan om MIljöstyrningsrådets framtid i det regeringsförslag som finns om att skapa en samlat upphandlingsmyndighet.

Regeringen var inbjuden till konferensen för att klargöra läget, men tackat nej då man menade att det än så länge fanns för stora frågetecken om de miljömässiga konsekvenserna av förslaget.

Istället
var Sveriges Kommuner och Landsing på plats – en organisation som tydligt visat sitt motstånd till en offentlig upphandlingsmyndighet. I varje fall om MIljöstyrningsrådet tvingas in i organisationen.
– Om Miljöstyrningsrådet förs in i den nya myndigheten kommer man inte att kunna arbeta på samma sätt och ge samma konkreta rådgivning som man gör idag. Detta är allvarligt för de små och medelstora kommuner som är i stort behov av Miljöstyrningsrådets hjälp i sitt arbete med att ställa miljökrav i upphandlingen, säger SKL-handläggaren Peter Wenster.

Peter Wenster, SKL.

SKL är tillsammans med Staten och Svenskt Näringsliv en av de tre delägarna av Miljöstyrningsrådet. Peter Wenster tycker också att det är märkligt att regeringen tycks ta det som självklart att dra in Miljöstyrningsrådet i en ny myndighet utan att ens diskutera frågan med de övriga ägarna.
– Dessutom har man tittat väldigt noga på hur statens upphandling kan påverkas av en ny myndighet och vilka fördelar som finns för en samordning där. Däremot har man inte brytt sig om konsekvenserna för kommuner och landsting – som idag står för tre fjärdedelar av Sveriges totala offentliga upphandlingar.

Till åhörarna på Grön Upphandling berättade Peter Wenster att man från SKL:s sida tydligt sagt ifrån vad det gäller förslaget om en ny upphandlingsmyndighet.
– Det vi sagt är att man har alldeles för dåligt beslutsunderlag och att man inte tittat på de allvarliga konsekvenser som förslaget får om det genomförs. Lyckligtvis verkar det som om man på departementen nu börjar förstå problemet. Därför har inget beslut fattats än, och vi hoppas så på att vi så småningom får ett positivt besked.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev