Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

SKL Kommentus erbjuder sig ta över Miljöstyrningsrådet

Publicerad: 9 januari 2014, 13:27

I sista stund erbjuder sig SKL Kommentus att ta över Miljöstyrningsrådets verksamhet för att rädda den hållbara upphandlingen.


I senaste budgetpropositionen för 2014 föreslog regeringen att det statliga upphandlingsstödet skulle koncentreras till Konkurrensverket. Tanken var att upphandlingsverksamheterna inom Konkurrensverket, Kammarkollegiet, Vinnova och Miljöstyrningsrådet skulle integreras i Konkurrensverket.

Beslutet att låta Konkurrensverket ta över delar av Miljöstyrningsrådets verksamhet har tagits trots omfattande kritik från en rad aktörer inom upphandlingsområdet – bland annat från Sveriges Kommuner och Landsting som är en av delägarna i AB Svenska Miljöstyrningsrådet. Många har framhållit att Miljöstyrningsrådets kriterieverksamhet inte går att genomföra i en myndighet då det förmodligen inte är lagligt för en myndighet att ge detaljerade råd i den form MSR gör. Den 1 juli är det tänkt att MSR ska flytta till Konkurrensverket och MSR:s medarbetare har uppmanats att söka tjänster inom Konkurrensverket.

Nu kommer emellertid SKL:s dotterbolag SKL Kommentus med ett nytt förslag. Nämligen att MSR ombildas till en ekonomisk förening där både de köpande och säljande parterna går in som medlemmar. Under en övergångsperiod erbjuder sig också SKL Kommentus att ta över MSR:s kriterieverksamhet. Thomas Idermark är vd på SKL Kommentus och han har presenterat förslaget i ett brev till ministrarna Lena Ek, Stefan Attefall och Annie Lööf.
– Det finns en stor oro bland upphandlingens parter om vad som ska ske  med MSR:s verksamhet. MSR:s kriterier handlar inte bara om lag och rätt, det handlar också om drivande miljökrav. Och det är en verksamhet som en myndighet inte bör ägna sig åt, eller förmodligen ens får göra. Konsekvenserna av att MSR monteras ned kan bli förödande. Jag tror att vi kommer att få se ett stort antal överprövningar i den svenska gröna upphandlingen, något vi tack vare MSR:s arbete varit förskonade från på miljöområdet. Därför erbjuder vi oss nu att ta över MSR:s kriteriekrav under en tid så att den viktiga verksamheten kan fortgå, säger han till Miljöaktuellt.

Thomas Idermark säger att han redan fört en dialog – både med MSR och med regeringen om förslaget. Nu vill han ge ministrarna lite tid att tänka över det.
– Vi får se hur de reagerar. Jag har försökt att vara konkret, men nu måste de ha tid att tänka över förslaget. Sen är det förstås viktigt att det inte dröjer för länge. Risken är redan nu stor att MSR tappar kompetens och medarbetare, säger han.

I sitt brev skriver Thomas Idermark att det förmodligen skulle krävas en stabil finansiering under en tvåårsperiod innan en ekonomisk förening skulle kunna fortsätta driva MSR:s verksamhet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.