Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skog: Nu reagerar politikerna på avverkningsmetoderna

Publicerad: 9 oktober 2012, 06:19

Efter DN:s artikelserie om svenskt skogsbruk har nu riksdagsledamöter från flera partier lämnat in motioner som kräver ändringar.


Årets motionsflod visar att riksdagsledamöter från flera olika partier tagit intryck av debatten om kalhyggen och kontinuitetsskogsbruk. Det rapporterar ATL Lantbrukets affärstidning. En av motionerna som ATL uppmärksammat kommer från vänsterpartisterna Jens Holm, Torbjörn Björlund, Siv Holma, Hans Linde och Kent Persson. De konstaterar att kalhyggesbruk innebär en stor påverkan på miljön och de sociala värdena och att det därför fodras tydligare regleringar för att stärka naturvård och demokratiskt inflytande.

Enligt ATL anser Vänsterpartiet att samråd ska ske vid samtliga slutavverkningar och att det krävs ny lagstiftning under miljöbalken för att stärka de sociala och biologiska värdena i skogen. Enligt motionärerna ska trakthyggesbruk inte vara tillåtet i skogar med höga sociala värden – till exempel skogar som ligger nära skolor, förskolor och äldreboenden. Där ska istället rekreationsvärdena stå i fokus.

I en motion från socialdemokraten Christer Engelhardt skriver han att regeringen i högre grad måste prioritera skydd och skötsel av skogen.
– Vi har ett ansvar för det allmännas naturvärde även om det innebär en viss inskränkning av äganderätten och skogsägarens avverkningsrätt, skriver han enligt ATL.

I en annan motion menar miljöpartisterna Helena Leander, Kew Nordqvist, Stina Bergström, Bodil Ceballos, Lise Nordin, Jonas Eriksson, Annika Lillemets, Jan Lindholm och Mats Pertoft att skogsvårdslagen bör införlivas i miljöbalken och att skogsfrågorna ska flytta över till Naturvårdsverket.

Slutligen skriver också moderaten Jan Ericson i en motion att det behövs en översyn av skogsvårdslagen om att dagens regler redan möjliggör alternativa avverkningsmetoder.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.