Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skogsbruket- det största svenska miljöhotet

Publicerad: 20 januari 2014, 12:04

För att skydda de skogslevande arterna krävs en ändring av skogsvårdslagen. Det skriver Stig-Olof Holm, talesperson för föreningen Skydda skogen,i en debattartikel idag.


I en debattartikel i Svenska Dagbladet kräver Stig-Olof Holm, talesperson för föreningen Skydda skogen, en ändring av skogsvårdslagen så att skogsföretag, efter avverkning, tvingas återbeskoga med blandskog i områden som har förutsättningar för det.

Enligt Holm är skogsbruket det största miljöhotet i Sverige idag, större än till exempel problemen i Östersjön som länge debatterats flitigt. På den så kallade ”rödlistan” som tar upp hotade svenska organismer finns exempelvis 1 798 skogslevande arter men bara 278 arter som lever i havet skriver Holm.

Det största hotet mot skogen är de habitatförluster som äger rum när skogar huggs ner och våtmarker dikas ut skriver Stig-Olof Holm. Detta problem skulle kunna lösas genom att ändra lagstiftningen så att skogsföretagen tvingas plantera blandskog istället för barrskog på de platser där minst 35 procent av träden utgörs av andra trädslag än det dominerande.

En sådan lagstiftning skulle också verka gynnsamt för att minska koldioxidutsläppen, eftersom lövträd ofta har en initialt snabbare tillväxt än barrträd och binder mer kol i marken menar Holm. Även energisektorn skulle gynnas av att blandskog planterades istället för barrskog, eftersom blandskog ger hög volymproduktion och eftersom många lövträd har högre energivärde, något som kan bidra till ökad biobränslepotential, avslutar Stig-Olof Holm.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.