Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Skogschefer och politiker får barnbok om miljöproblem

Publicerad: 28 februari 2019, 14:22

Lena Ek, Ebba Busch Thor, Ulf Kristersson och Herman Sundqvist är några mottagarna av presenten från Skydda Skogen.

Sprätten är miljardären som sitter på toaletten och tänker på hur han ska tjäna pengar. Han hugger ner regnskogen, fiskar ut haven och får nobelpriset i ekonomi. Nu får högt uppsatta chefer inom svensk skogsnäring samt Moderaternas och Kristdemokraternas partiledare barnboken om Sprätten av föreningen Skydda Skogen i hopp om en hållbarare framtid för den biologiska mångfalden.


Den klassiska barnboken ”Sprätten satt på toaletten” skrevs av Annika Elmqvist 1970. Sedan dess har det kommit två uppföljare. ”Sprätten på toaletten går för långt” är den senaste boken från 2005 och handlar om globala miljöproblem.

Miljöorganisationen Skydda Skogen skänker nu 20 exemplar av boken ”Sprätten på toaletten går för långt” till högt uppsatta chefer och styrelseordföranden inom svenskt skogsnäringsliv, däribland Skogsstyrelsens generaldirektör, Södras ordförande, Skogsindustriernas skogsdirektör och Sveaskogs skogsbrukschef. Även Moderaterna partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor får varsitt exemplar av boken på grund av deras kraftiga nedskärningar i 2019 års miljöbudget.

Med boken skickar Skydda Skogen en önskan om att framtiden för den biologiska mångfalden är ljusare än vad som utmålas i boken om Sprätten.

“Vi hoppas att politiker och skogsnäringens beslutsfattare kan och vill verka för att den biologiska mångfalden bevaras. Barnboken om Sprätten förklarar på ett pedagogiskt sätt det orimliga i att förstöra ekologiskt fungerande ekosystem och att överutnyttja naturresurser enbart för den ekonomiska vinningens skull”, säger Viktor Säfve, Skydda Skogen, i en presskommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev